Rumunská polícia odhalila ilegálne obchodovanie s ľudskými vajíčkami

20.02.2013 Celý región

Bukurešť 19. februára (TASR) - Rumunská polícia vypočula 30 ľudí a prehľadala bydliská šiestich zamestnancov súkromnej kliniky asistovanej reprodukcie, ktorí sú podozriví z ilegálneho obchodovania s ľudskými vajíčkami a ich predávania bezdetným izraelským párom za päťnásobnú cenu. Informovala o tom agentúra AP.

V Rumunsku je predaj vajíčok určených na umelé oplodnenie zakázaný. Ako dnes uviedla tamojšia polícia, zamestnanci kliniky získavali vajíčka od žien vo veku 18- 30 rokov. Za odber im platili 600-800 eur, pričom vajíčka predávali za 3000-4000 eur ďalšej klinike v Bukurešti.

Medzi podozrivými osobami s rumunským a izraelským občianstvom sú lekári, embryológovia ako aj zdravotné sestry. Polícia vo svojom vyhlásení uviedla, že z tejto činnosti profitovali najmä neplodné izraelské ženy.

Polícia z dôvodu prebiehajúceho vyšetrovania odmietla konkretizovať kliniku, ktorej sa prípad týka. Novinári, vrátane fotografa agentúry AP, však videli maskovaných policajtov, ako vošli do kliniky Med New Life v Bukurešti a zatkli neidentifikovanú ženu.
 

Vyberte región